Kraamzorg TamaarMissie, visie en beleid

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Missie

Kraamzorg Tamaar werkt volgens de 5 standaarden van BabyFriendly

(voorheen BFHI-vuistregels en de zeven stappen)

Ik zie het als mijn taak om de geboortezorg te organiseren en aan te passen aan de wensen van de cliënt, waarbij de cliënten volledig met zelfvertrouwen en rust kunnen wennen aan de nieuwe gezinssituatie. En ik draag zorg voor een goede samenwerking tussen kraamverzorgende, verloskundige en jeugdgezondheidszorg.

https://kraamzorgtamaar.nl/wp-content/uploads/2023/12/logo-babyfriendly.jpg

Visie

Kraamzorg Tamaar heeft als doel het verlenen van kwalitatief hoogwaardige kraamzorg. Voor mij is het belangrijk dat Kraamzorg Tamaar voor cliënten met een zorgbehoefte in die behoefte kan voldoen. De cliënt staat bij mij centraal!
Professionele scholing, goede voorlichting en liefdevolle zorg zijn zaken die elk kraamgezin als vanzelfsprekend verwacht. Daarin kan ik me niet onderscheiden van mijn collega’s.
Waar ik me wel in kan onderscheiden is het streven naar voortdurende kwaliteit en persoonlijkheid. Ik wil weten hoe mijn cliënten over mij denken. Kraamzorg Tamaar wil door middel van een continu proces de kwaliteit van de dienstverlening meten, waarborgen en verbeteren. Door mijn kleinschaligheid wil ik de toegankelijkheid voor de (potentiële) cliënten vergroten, door direct persoonlijk contact. De cliënt krijgt steeds een voor hem/haar herkenbaar contactpersoon aan de telefoon. Dat is wat ik voor de cliënt creëer: korte communicatielijnen, snelle besluitvorming, loyaliteit vertalen naar realiteit. Wellevendheid in het omgaan met de cliënt en de collega-zorgverlener. Binnen mijn visie vind ik dat, daar waar je goed bent voor de cliënt, dit van positieve invloed is op de kwaliteit van de zorgverlening.

Waarvoor staat Kraamzorg Tamaar:

  • Toegankelijk en laagdrempelig
  • Deskundige en gemotiveerde zorgverlener die van haar werk houd
  • Kwaliteit
  • Persoonlijke aanpak
  • Kleinschaligheid
  • Streven naar maximaal twee kraamverzorgenden tijdens de kraamperiode
  • Resultaatgerichte aanpak

Borst en kunstvoeding beleid

Borstvoeding is de beste start voor jouw baby. Het is de meest natuurlijke en gezonde manier om je baby te voeden.
In de zwangerschap begint de voorbereiding op het voeden van je kindje. Tijdens het intakegesprek bespreken wij het borstvoedingsbeleid en geven informatie over de verschillen tussen borstvoeding en flesvoeding. Om jezelf goed voor te bereiden op het geven van borstvoeding kun je een borstvoedingscursus volgen. Deze wordt je door kraamzorg Tamaar gratis aangeboden, ik werk samen met Borstvoeding Waterland Marjan Muhren. Na inschrijving ontvang je de link om deel te nemen aan de cursus, dit kan online of op locatie in Volendam.

.
Ben je van plan om borstvoeding te geven, dan wil je vooral dat de kraamverzorgende jou hierin kan ondersteunen. Ik van Kraamzorg Tamaar vindt het belangrijk dat de borstvoeding slaagt en dat je hierin vooral geen ongemakken ervaart. Ik werk volgens de criteria van het WHO/UNICEF (Wereldgezondheidsorganisatie/Kinderfonds van de Verenigde Naties) en volg jaarlijks de benodigde bijscholingen. Daarnaast werk ik nauw samen met een lactatiekundige uit uw omgeving.

De WHO en UNICEF ontwikkelden de vijf standaarden voor het welslagen van de borstvoeding.

De vijf standaarden:

  1. Organisaties voor moeder- en kindzorg hebben beleid vastgelegd waarmee elk kind een optimale start kan maken. Bijzondere aandacht gaat hierbij naar voeding in de eerste twee levensjaren.
  2. Alle moeders krijgen hun baby direct na de geboorte in huidcontact bij zich. Het huidcontact duurt minimaal een uur.
  3. Ouders krijgen uitleg -ongeacht de voedingskeuze- over voeden op verzoek en de normale groei en ontwikkeling van hun kind.
  4. Vrouwen kunnen geïnformeerde beslissingen nemen met betrekking tot voeding.
  5. Ouders worden gesteund in het ontwikkelen van een hechte band met hun kind en het nemen van geïnformeerde beslissingen over de verzorging en behandeling van hun kind.

Achter de vijf standaarden zitten drie principes:

  • Elk kind heeft recht op een optimale start in het leven.
  • Ouders worden met respect behandeld met inachtneming van hun culturele achtergrond en ondersteund in hun eigen keuzes op grond van objectieve informatie, zodat zij hun kinderen optimaal kunnen voeden in de eerste levensjaren.
  • Goede voedingsgewoontes en in het bijzonder het geven en krijgen van borstvoeding, zorgen voor optimale gezondheid van moeder en kind.

7 feiten over borstvoeding:

  • Wetenschappelijk bewezen de beste voeding voor je baby.
  • Is gemakkelijk: je hebt het altijd bij je, op de juiste temperatuur, in de juiste hoeveelheid.
  • Beschermt de moeder tegen borstkanker.
  • Beschermt de baby tegen allergieën en andere ziekten.
  • Beïnvloedt de binding tussen moeder en kind op een positieve manier.
  • Voorkomt overgewicht bij baby’s.
  • Helpt de moeder vaak om haar oude figuur weer makkelijker terug te krijgen.

Al voor de geboorte van je baby bevindt zich de eerste melk in de borst, het zogenaamde colostrum. Het is goed om de baby direct na de geboorte huid op huid bij je te leggen. In het eerste uur na de geboorte zijn de meeste baby´s erg wakker en is het een perfect moment om elkaar beter te leren kennen en gebruik te maken van de natuurlijke reflexen van de baby. Je baby gaat vaak tijdens dit eerste contact al op zoek naar je borst. Als je kindje ongestoord zijn gang gaat, zal er een grote kans zijn dat hij de borst vindt en meteen goed kan drinken. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang. In het colostrum zitten niet alleen allerlei waardevolle voedingsstoffen, maar ook bevat het antistoffen die je kindje beschermen tegen ziekten.
Het is voor aanstaande ouders heel nuttig om te weten dat je baby naar behoefte mag drinken en dat zal de eerste weken heel vaak zijn. Borstvoeding geven kan in het begin wat onwennig zijn. Natuurlijk zijn er ook de ervaringen dat alles direct en natuurlijk verloopt, maar meestal heeft het wel een paar dagen nodig om te wennen. Zowel voor de moeder als voor de baby. Het is belangrijk om te weten dat pijn er niet bij hoort. Is dit wel het geval, geef dit dan altijd aan bij de zorgverlener!

Kunstvoeding 

Mocht je geen borstvoeding kunnen of willen geven, dan is Kunstvoeding (ook wel flesvoeding genoemd) een goed alternatief. Helaas zal je weinig tot geen informatie vinden over kunstvoeding voor pasgeborenen. Dit heeft alles te maken met een verbod op reclame voor kunstvoeding vanaf 0 tot 6 maanden.
Uiteraard heb ik wel die kennis in huis om je alle begeleiding te geven die nodig is om voorlichting te geven over de bereiding van de voeding. Flesvoeding schaf je al aan in je zwangerschap en daarom is het handig om te weten dat als er allergieën en/of eczeem in de familie voorkomt, hypoallergene kunstvoeding de beste voedingskeuze is.

bt_bb_section_top_section_coverage_image
La Leche League
KCKZ
KIWA

Kraamzorg Tamaar Edam – Voor de beste zorg | Privacy en Cookie statement Kraamzorg